• label1

  • label2

Obavijesti UO Pag

Seminar na temu "Udruživanjem do uspjeha" održati će se 30. i 31. siječnja 2012. u prostorijama Razvojne agencije Zadarske županije, Poduzetnički inkubator, II. Kat.

 

Klaster se definira kao koncentracija međusobno povezanih tvrtki, specijaliziranih dobavljača i pružatelja usluga, tvrtki iz srodnih djelatnosti, institucija koja na području djelatnosti međusobno surađuju i konkuriraju. Tvrtke se udružuju u klastere zbog povećanja konkurentnosti domaćih proizvoda na domaćem i inozemnom tržištu, ali i zbog učinkovitijeg korištenja i iskorištavanja postojećih resursa svih članica. S ekonomskog stajališta, često je povoljnije kroz klaster uvoditi nove tehnologije ili brandirati proizvode te za tržišno pozicioniranje ishodite sve željene i potrebne certifikate i standarde. Isto tako može nabava sirovina, proizvoda ili usluga biti povoljnija u zajedničkom nastupu nego što bi to bila u pojedinačnom.

U skladu s EU trendovima, Vlada Republike Hrvatske u svrhu poticanja gospodarskog razvoja, a kao jedan od mehanizama za ostvarenje istog,  prvi je put uvela financijske poticaje i konkretne programe za razvoj klastera već u 2005. godini. Nadalje, u 2007. godini, kao dio Hrvatske izvozne ofenzive ("HIO"), Vlada Republike Hrvatske,kroz Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP), osnovala je šest "top-down" klastera od kojih je do kraja 2010. godine aktivno djelovala polovica.

Unatoč nedostatku sustavnih podataka o broju klastera u Hrvatskoj, može se reći da je trenutni broj klastera u Hrvatska je između 37 i 70.

Inicijativom države osnivaju se "top-down" klasteri, dok se inicijativom koja dolazi od samih poduzetnika osnivaju "bottom – up" klasteri. Praksa pokazuje da inicijative "bottom – up" imaju puno bolje mogućnosti za razvoj I uspjeh klastera I njihovih članica.

Stoga je svrha ovog seminara pružiti vam informacije o tome:

-          Zašto se udružiti u klaster

-          Kako to učiniti

-          Koje financijske koristi klaster i članice mogu imati

-          Kako upravljati klasterom

-          Definiranje pravnog oblika subjekta koji će upravljati clusterom

-           Partnerstvo na regionalnim projektima......

Gospodarstvenici, zajedno jeste jači!

Bitno je shvatiti i prihvatiti princip funkcioniranja klastera "cooperate / compete / cooperate" kao pozitivnu inicijativu.

Važno za znati je da u fondovima Europske unije upravo KLASTERI kao instrument gospodarskog razvoja malih i srednjih poduzeća imaju mogućnost povući poticaje jer su se i u praksi pokazali kao pokretači gospodarskog rasta i razvoja te oni koji su zaslužni za povećanje konkurentnosti gospodarstava.

Stoga, danas Vam želimo prenijeti informacije i znanje o "klasterima" te se nadamo da ćete od ovog seminara sa sobom ponijeti i ideje o tome kako u praksi poboljšati poslovanje vašeg poduzeća  - kroz udruživanje tj. klasterizaciju.

Rok prijave je petak, 27. siječnja 2012. g. Prijava je moguća putem pristupnice koja je objavljena na web stranicama www.zadra.hr, na broj faxa 023/492-881 ili na broj telefona 023/492-880, te e-mailom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Seminar počinje u ponedjeljak, 30. siječnja u 9:00 sati. Predviđeno je trajanje do 17.00 sati.

Prijava korisnika